Nøtten er knekt for deg

onsdag 24. desember 2008
Tre nøtter til Askepott er en kultklassiker, som fant bakveien inn i hipsterhjertene. Men hvem har vel orket å sett hele? Ikke du, i alle fall. Og fram til i dag, heller ikke jeg.

Når jeg uansett sitter våken, stiller jeg derfor opp som en reddende engel, og gir deg "the low-down" på Tre nøtter til Askepott.Nøtt 1: Fakta
Originaltittel "Tři oříšky pro Popelku". Tre nøtter til Askepott er en tysk/tsjekkoslovakisk samproduksjon fra 1973. Knut Risan leste inn alle norske stemmer på en eneste formiddag, uten å ha sett filmen på forhånd. Filmen har vært sendt på NRK hver julaften siden 1978, med et skammelig unntak i 1993.

Vil du ha en liten setningsonani, anbefaler jeg en setning fra wikipedia: "[Tre nøtter til Askepott] er en bøhmisk variasjon over Askepottfortellingen."

Nøtt 2: Sammendrag
Hovedpersonene er mye de samme som i den klassiske Askepottfortellingen. Du har en ond stemor, Askepott, en gifteklar prins, og en (1!) ond stesøster ved navn Dora. Vi blir raskt tatt inn i historien, Askepotts far eide all rikdommen, men han er død, og Askepott er degradert til en tjenestepike.

Hun har best kontakt med dyrene. Hesten Juracek, jakthunden Kasperle og uglen Rozarka som vokter Askepotts smykkeskrin er hennes beste venner.

Kongen skal på besøk til familiens gods, og Askepott har blitt satt i arbeid. (Skille erter og aske.) Askepott får hjep til jobben av en flokk duer, og rir så ut i skogen hvor hun møter prinsens jaktlag, sjarmerer prinsen (en liten mørkhåret hottie) og temmer hesten hans i en håndvending, før hun rir av sted. Den beste scenen i hele filmen er når prinsen og en av hans jegervenner byr hverandre opp til dans i skogen. Hot!Stemor og stesøster skal på slottsball, og sender kusken for å kjøpe stoffer. Han spør Askepott om hva han skal ta med til henne, og hun ber ham ta med det som faller på nesen hans. Han kommer hjem med tre nøtter.

Når Askepott åpner den første nøtten, kommer det fram et komplett jaktutstyr med klær og våpen, og hun rir Juracek ut til sitt andre møte med prinsens jaktlag. Her er det viktig å skyte inn at all jakt foregår med armbrøst, og at alle guttene er kjekkaser tidlig i tjueårene som rir rundt i tights. Prinsen tror Askepott er en gutt, og kårer henne til jaktens vinner.

Når vi så kommer til ballkvelden blir Askepott satt til å sortere linser og bønner, mens stemoren og Dora drar på ball. Igjen kommer duene henne til unnsetning. Askepott åpner sin andre nøtt, og ut kommer en vakker rosa kjole. Hun rir til slottsballet, og rekker en dans med prinsen.

Prinsen faller pladask, og Askepott gir ham en gåte på hvem hun er, før hun stikker fra ballet. Hun mister skoen på slottstrappen. Prinsen følger etter henne, men blir lurt av den onde stemoren hjemme på gården, som har gjemt sin egen datter i Askepotts slør.

Askepott åpner den tredje nøtten, og finner en brudekjole. Hun rir så ut til prinsen, som finner ut at skoen passer. Han har funnet sin prinsesse. Lykkelig slutt med ridescene i snøen.Nøtt 3: Sitater
Alle sitater må sies med Knut Risans enorme innlevelse. Se for øvrig denne videoen på Aftenposten for en rask skolering.
 • Alle står på hodet nå som kongen skal komme.
 • Hold du øye med ilden og pass på asken!
 • Finn dem straks og gi dem en skjennepreken.
 • Deres høyhet! Deres høyhet! Hvorfor er de slik mot meg, deres høyhet?
 • (...) gull, det må være gull!
 • Ta med tilbake det som faller ned på nesen din!
 • (...) mitt hjerte tilhører ridningen og jakten.
 • Men hva med leksene nu da?
 • Vil du bli med til byen Askepott? Du kommer til å skremme livet av folk sånn som du ser ut!
 • Når du har skutt en hauk også, da blir du jaktkonge!
 • På mine kanter kan selv et barn klare det!
 • Bønnene skal i kurven, linsene i bollen.
 • Juracek, hvem har lagt sadelen på deg?
 • Det kan ikke bli for langt når jeg får danse med en prins.
 • Jeg kan danse med deres høyhet til verdens ende.
 • Deres kongelige høyhet, vent, historietimen!
Sitatene kan brukes til alt. For skuespiller Knut Risan har de til og med fungert som legitimasjon på posten. Husk også å bruk referanser til filmen i dagligtalen, slik at folk forstår at du er på innsida.

Min favoritt er "Selvfølgelig har jeg sett tre nøtter til Askepott. Jeg elsker Bel Ami!"

Og vil du dra den helt ut, kan du si "Jeg synes det er synd at Askepott skal skygge over andre store prestasjoner av Knut Risan. Hva med 'Et dukkehjem'?"

4 kommentarer:

Erik sa...

Knut Risan er også kongen i Reisen til julestjernen. Tok sikkert to tredjedeler av den filmen før jeg skjønte at det ikke kom til å bli noe romferd.

John T. sa...

Haha. Det er nedtur, det!

Ingvild sa...

du glemte
"nøtter?passe til et ekorn"
hær snakke vi personig fonærmelse på høyt nivå

Mag paa eventyr sa...

Et av mange kostelige innlegg, fin blogg.

Legg inn en kommentar