Mandig mandag: James Dean

mandag 5. januar 2009
[mandigmandaglogo.gif]
"Dø ung og bli et vakkert lik!" skrev man på russekortene på nittitallet. Noe sannhet er det kanskje i det, om uttrykket er aldri så teit. Døden løfter deg, på et vis. Hva ville Elvis vært om han hadde totimers show i Las Vegas i en alder av 70? Hadde vi fortsatt sett opp til JFK om han satt to perioder som president? Hadde River Phoenix nå spilt i Brothers and sisters?



James Dean
Denne mannen lærte oss at røyking var kult, at de glade femtiåra også kunne innebære opprør, og at det er fullt mulig å være født i 1931 og være dødsdeilig!



Deans tre største filmer er Giganten, Rotløs ungdom og Øst for eden. Om du vil ha kulturell cred, kan alle tre kjøpes i en samleeske fra Play.com for under 150 kroner. Så da er det bare å finne fram dvd-spilleren, tørkerull og fuktighetskrem.



James Dean døde i en bilulykke i 1955, bare 24 år gammel. Ikke overraskende (som med alle kjekke menn med en følsom side) har den unge skuespillerens seksualitet blitt debattert i flere tiår. Gay Times' lesere kåret ham en gang til det største homoikonet noensinne.



Om bilulykken gjorde Dean til et vakkert lik betviler jeg på det sterkeste, men han tok seg sikkert bedre ut da, enn motspiller i "Giganten" Elisabeth Taylor gjør i dag.

1 kommentarer:

Jendor sa...

Tørkerull og fuktighetskrem?
Man skjender da ikke de døde!

Legg inn en kommentar